Skip to main content

PRESA ZA KOSU- da ili ne?

foto: shutterstock
Verovatno ste mnogo puta čuli ili pročitali kako bi trebalo da izbegavate presu jer ona oštećuje kosu i možda ste zbog toga odustali od kupovine i korišćenja iste. Upravo zbog toga želela sam da vam napišem ovaj post i podelim svoja iskustva sa, popularno zvanom, peglom za kosu.

Moja kosa je uvek bila prilično nezahvalna. Veoma gusta, talasasta i suva nikada nije izgledala lepo kada se samo opere i osuši. Upravo zbog toga oduvek sam zavidela devojkama koje imaju prelepu, sjajnu i ravnu kosu. Kako bih postigla takav efekat morala sam da idem redovno kod frizera, a to je zahtevalo mnogo vremena ali i novca.

Moram da napomenem da sam ja od onih osoba kojima je lepa kosa imperativ i da me zaista skoro nikada nećete videti sa samo opranom i osušenom kosom. Nedavno me je drugarica pitala: "A kako tvoja kosa sada izgleda kada je samo osušiš".

Oko pet godina redovno sam išla na feniranje, uglavnom jednom nedeljno jer mi se kosa nije brzo mastila. Na početku mi se zaista sviđalo kako mi kosa izgleda kada je isfenirana na ravno, međutim vremenom je ona postajala sve suvlja i kidala se. A to, da nije mogla da naraste, podrazumevalo se. 

Kada prirodno suvu kosu stalno tretirate vrućim vazduhom iz fena, ona postaje sve oštećenija. Bar je to kod mene bio slučaj.

Jedan od načina da kosu oblikujete presom
Kao neko ko voli dugu kosu, a bila sam uverena da je nikada neću imati, godinama sam nosila nadogradnju i negde mi nije smetalo što moja kosa ne može da naraste.

Međutim, ono što mi je smetalo kod redovnog odlaska kod frizera jeste činjenica da moram da zakazujem feniranje, da kada treba da odem u salon pljušti kiša i da me mrzi da izađem iz kuće. Često mi se dešavalo da mi iskrsne neka prilika a ja imam tek sutra zakazano feniranje. Napominjem da nisam volela da stalno menjam frizere. I dan danas ne mogu svoju "glavu" svakom da prepustim. 

S druge strane, kada izračunate koliko novca izdavajate mesečno i tako godinama, ne bude vam baš prijatno iako ne žalite pare koje dajete na lepotu.

Međutim, čini mi se da je prelomni momenat bio kada sam otišla kod frizera da mi uvije kosu i kada je on to uradio presom. Posmislila sam- pa što ja to ne bih mogla sama kod kuće. Otišla sam u novosadski Metro i kupila Rowenta Elite model look presu.



Sada tu presu koristim već šest godina i prezadovoljna sam. Nakon toliko godina redovnog peglanja mogu da istaknem da mi se kosa značajno oporavila, da uvek izgleda zdravo i sjajno, a ono što je najvažnije konačno je poraslaNadogradnju ne koristim već duže vreme i veoma sam zadovoljna kvalitetom svoje kose.


Nakon ovoliko godina shvatila sam da mojoj, prirodno, ali i pod uticajem farbanja, suvoj kosi mnogo više odgovara pegla nego fen. 

Važno je napomenuti da je, kao i u svemu, veoma bitno da ne preterujete. Ja kosu peglam samo nakon pranja, dakle jednom do dva puta nedeljno. Retko se desi da mi se od spavanja izviju krajevi, koje sam prethodno ispravila, pa ih samo ujutru popravim. Međutim, zaista nisam za to da se presa koristi previše jer ćete onda dobiti kontraefekat.

Kada biste me pitali da li presa oštećuje kosu, moj odgovor bi bio- definitivno ne, jer rezultati koje sam ja postigla dugogodišnjim peglanjem govore sami za sebe.

Međutim, ističem da postoje tipovi kose kojima presa neće odgovarati i koji bi trebalo frizuru da oblikuju feniranjem. Pogotovo ukoliko vam je kosa tanka, retka i brzo se masti, onda preskočite presu. Najvažnije je da koristite ono što najviše odgovara vašoj kosi.


Naravno da bi bilo najbolje da ne koristite gotovo ništa što toplotom utiče na kvalitet vaše kose, ali ukoliko niste imali tu sreću da se rodite sa predivnom kosom a opet želite da ona izgleda najbolje moguće, oblikujte je na onaj način koji vašoj kosi najviše odgovara i najmanje šteti.

Moram da napomenem da presu volim zbog toga što mi pruža tu mogućnost da sama pravim frizure kakve vidim i u časopisima i na internetu i mnogo je lakša za korišćenje od fena i četke. 

Moja kosa voli presu, a vaša?

Comments

  1. Ja sam imala jednu presu koja je bila otprilike kao tvoja. Nikada mi nije stetila kosu. Medjutim, posto je bila stara i od neke "leve" firme, kupila sam dobro poznatu Remington marku pegle. Pegla je grozna i imam osecaj da unistava fatalnom brzinom kosu. Kosa mi je nakon peglanja lepa ali nakon pranja bude totalno mrtva. Znaci da ipak sve zavisi od pegle. Ali nazalost danas su skoro sve pegle hvaljene i sve "ne stete" kosu. Imala si srece sa peglom! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vrlo je moguće da je do kvaliteta ploče. Ili možda da promeniš negu kose?

      Delete
  2. Ja imam dugu plavkastu kosu koju peglam jednom u par meseci iz razloga sto mi smeta svakodnevno pustena kosa i ona mi je najcesce pokupljena i kada se zazelim neke promene-ja je popeglam.Mnogo devojaka ne vodi racuna sa peglanhem i radi to svaki treci, ma drugi dan i logicno je da ce joj, ma koliko kvalitetna, bila i presa i kosa, jednog dana biti ostecena....

    ReplyDelete
  3. Ja imam istu ovakvu peglu i obozavam je! Koristim je vec 5 godina, ali i dalje savrseno radi, a nije cak bila ni skupa. Sto se tice peglanja i stete na kosi. Kod mene je ipak malo drugacija situacija. Moja kosa je stalno ostecena, zdrava je samo par dana nakon sisanja. Sve sto joj radim, sve joj smeta. Inace odlicno napisan post i ti si devojko jako lepa *___* :*

    ReplyDelete
  4. Imam kovrdzavu kosu tako da moja kosa ne voli nista u slucaju da sama radim :D Tvoja boja kose je fantasticnaaa :) <3

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ZIAJA losion za samopotamnjivanje

I dalje ostajem pri tome da ću se i ovog leta minimalno izlagati suncu, iako volim preplanuli ten. Međutim, zdravlje mi je važnije od izgleda, a izuzetno sam svesna koliko su sunčevi zraci opasni, posebno za mene. S obzirom na to da sam prilično svetlog tena, koji inače ne volim, pomoć tražim u kremama za samopotamnjivanje. Već sam pisala o Balea proizvodima za ovu namenu kojima sam prilično zadovoljna (pročitajte ovde ). Međutim, rešila sam da probam i Ziaju. Dobila sam preporuku od drugarica, ali i prilično niska cena od 300 dinara na sniženju, naterala me je da kupim ovaj proizvod.

SUBRINA professional Unique farba za kosu (moje iskustvo sa farbama)

Svako ko se farba u plavo, zna koliko je teško dobiti lepu, prirodnu nijansu, bez žutih tonova. Ja sam tokom godina koristila mnoge farbe, a u nastavku ćete pročitati i moje mišljenje o njima.

SUNKISSED pena za samopotamnjivanje - dark

S obzirom na to da ovog leta, bar do sada, nismo baš imali priliku da se sunčamo i dobijemo željenu preplanulu boju, mnoge devojke pokazale su interesovanje za razne proizvode za samopotamnjivanje. Pošto ja vodim računa o zdravlju kože, a i u skladu sa konsultacijama sa dermatologom, shvatila sam da je ovaj vid tamnjenja najzdraviji. Međutim, zaista nije lako pronaći proizvod koji će vašoj koži dati lep preplanuli izgled, a da pri tom izbegnete fleke i druge "neprijatnosti". Kada se brend Sunkissed pojavio na našem tržištu, ja sam imala veliku želju da probam proizvode za samopotamnjivanje jer sam čula zaista mnogo pozitivnih utisaka. Kako je ovaj brend kod nas bio dostupan samo na sajtu onlinekozmetika.com, odlagala sam kupovinu (ne volim da poručujem online), međutim slučajno sam na željenu penu naletela u Lilly drogeriji i morala sam odmah da je kupim. Pena dolazi u pakovanju od 200 ml. Dostupna je u dve nijanse - medium i dark. Ja sam u Lilly-u pronašla samo dark