Skip to main content

Reci NE nasilju



Dovoljna je samo jedna fotografija nasilja da bi postala vest, dovoljan je samo jedan udarac da bi postojalo nasilje. 


Svaka treća žena doživi fizičko ili seksualno nasilje. Da, svaka TREĆA. Poražavajući podatak, a da ne pričamo o mentalnom nasilju koje nekad može izazvati i ozbiljnije posledice. I dok mi čitamo vesti i sažaljevamo ili osuđujemo, misleći da su te stvari daleko od nas, neko nama, možda blizak, trpi neke oblike nasilja.


Da se razumemo, bilo je nasilja i ranije, samo se nije toliko pričalo o tome. Nisu postojale društvene mreže, niti ovoliki broj medija.
Naše prabake i bake trpele su nasilje, jer su bile primorane da žive sa čovekom koga, u večini slučajeva, nisu same birale. Saznanje da nisu smele da odu od nasilnog muža, da se vrate kući jer im roditelji nisu dozvoljavali, u meni je izazivalo i bes i tugu u isto vreme. Pomišljala sam, kakvi su to roditelji koji će pre dozvoliti da im dete pati, nego da ga prime u kuću. Pravdali su se siromaštvom.

Ovakvi primeri nisu nam ni danas strani ni daleki. I dalje imate roditelje koji će savetovati ćerku da ostane sa mužem po svaku cenu, jer, bože dragi, ako se vrati kući, šta će reći komšije. „Šta će reći komšiluk“ glavni problem u Srbiji. Zar je ogovaranje komšija važnije od sreće vašeg deteta? Ne, nikad nije i ne treba da bude. Dobar roditelj to zna.

Nije sramota biti žrtva nasilja, sramota je prećutati i ne pomoći žrtvi!


Mnogo je razloga zbog kojih žena opravdava to što ostaje sa nasilnikom. U većini slučajeva taj razlog je ljubav. Prvo, nije mi jasno kako možete da volite nekog ko vas je udario. Drugo, muškarac koji vas zaista voli, nikad ne bi dozvolio da patite. I ako vam kaže da će se promeniti, da će biti bolji, ne verujte. Ako vas je udario jednom, šta ga sprečava da to uradi i drugi put? Nasilnik ostaje nasilnik.

Mnoge žene ne prijavljuju nasilje jer se plaše, kako za svoj, tako i za život bliskih osoba. U tom slučaju izuzetno je važna podrška najbližih, ali i raznih institucija koje će ženi pružiti sigurnost. No, kako to u ovoj državi sve klimavo funkcioniše, strah je jedan od bitnih razloga zbog kojih žena ne napušta nasilnika.

Postoje porodice koje uče svoje ćerke da prema mužu treba da budu ponizne, da ćute, spuste glavu, odgovaraju kad budu pitane i imaju odnose i protiv svoje volje. Ne, drage moje, tako ne izgleda brak.
Brak je zajednica dvoje, veoma ravnopravnih ljudi, koji su zajedno jer se vole, jer im je lepo da provode život zajedno. Brak je zajednica u kojoj se dogovarate, poštujete i uvažavate.

Zato, ako poznajete osobu koja je žrtva bilo kakvog nasilja, posavetujte je da to prijavi. Time činite prvi korak u borbi protiv nasilja.


*Smatram da je važno da se beauty zajednica uključi u borbu protiv nasilja! 

Dođite na Trg Republike, u subotu 14.2. u 12h!


Budite jedna od milijardu koja će ustati protiv nasilja nad ženama!



 

Comments

  1. Slažem se u potpunosti. Ne samo da beauty zajednica treba da se uključi, nego i svaki pojedinac. U poslednje vreme sve češće čujem da ni muškarci nisu pošteđeni nekog oblika nasilja od strane žena ali o tome se retko priča. U svakom slučaju ne opravdavam nasilje, bilo ono fizičko, psihičko, nevezano za uzrast i polove, pogotovo što je ono usmereno prema osobama slabijim od samog nasilnika. L.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muškarci su često žrtva porodičnog nasilja samo se ređe prijavljuje, valjda zbog sramote, pa ih u statistikama skoro i nema.

      Delete
  2. Slažem se u poptunosti, znači od riječi do riječi! Šteta što ovakvo nešto nema kod nas u Sarajevu!

    Od sada ti javno komentarišem, jer sam i ja napravila blog, pa dodji da se druzimo skupa! :D

    :*

    ReplyDelete
  3. Slazem se, odlican i kvalitetan i poucan tekst :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ZIAJA losion za samopotamnjivanje

I dalje ostajem pri tome da ću se i ovog leta minimalno izlagati suncu, iako volim preplanuli ten. Međutim, zdravlje mi je važnije od izgleda, a izuzetno sam svesna koliko su sunčevi zraci opasni, posebno za mene. S obzirom na to da sam prilično svetlog tena, koji inače ne volim, pomoć tražim u kremama za samopotamnjivanje. Već sam pisala o Balea proizvodima za ovu namenu kojima sam prilično zadovoljna (pročitajte ovde ). Međutim, rešila sam da probam i Ziaju. Dobila sam preporuku od drugarica, ali i prilično niska cena od 300 dinara na sniženju, naterala me je da kupim ovaj proizvod.

SUBRINA professional Unique farba za kosu (moje iskustvo sa farbama)

Svako ko se farba u plavo, zna koliko je teško dobiti lepu, prirodnu nijansu, bez žutih tonova. Ja sam tokom godina koristila mnoge farbe, a u nastavku ćete pročitati i moje mišljenje o njima.

SUNKISSED pena za samopotamnjivanje - dark

S obzirom na to da ovog leta, bar do sada, nismo baš imali priliku da se sunčamo i dobijemo željenu preplanulu boju, mnoge devojke pokazale su interesovanje za razne proizvode za samopotamnjivanje. Pošto ja vodim računa o zdravlju kože, a i u skladu sa konsultacijama sa dermatologom, shvatila sam da je ovaj vid tamnjenja najzdraviji. Međutim, zaista nije lako pronaći proizvod koji će vašoj koži dati lep preplanuli izgled, a da pri tom izbegnete fleke i druge "neprijatnosti". Kada se brend Sunkissed pojavio na našem tržištu, ja sam imala veliku želju da probam proizvode za samopotamnjivanje jer sam čula zaista mnogo pozitivnih utisaka. Kako je ovaj brend kod nas bio dostupan samo na sajtu onlinekozmetika.com, odlagala sam kupovinu (ne volim da poručujem online), međutim slučajno sam na željenu penu naletela u Lilly drogeriji i morala sam odmah da je kupim. Pena dolazi u pakovanju od 200 ml. Dostupna je u dve nijanse - medium i dark. Ja sam u Lilly-u pronašla samo dark