Skip to main content

Reci NE nasiljuDovoljna je samo jedna fotografija nasilja da bi postala vest, dovoljan je samo jedan udarac da bi postojalo nasilje. 


Svaka treća žena doživi fizičko ili seksualno nasilje. Da, svaka TREĆA. Poražavajući podatak, a da ne pričamo o mentalnom nasilju koje nekad može izazvati i ozbiljnije posledice. I dok mi čitamo vesti i sažaljevamo ili osuđujemo, misleći da su te stvari daleko od nas, neko nama, možda blizak, trpi neke oblike nasilja.


Da se razumemo, bilo je nasilja i ranije, samo se nije toliko pričalo o tome. Nisu postojale društvene mreže, niti ovoliki broj medija.
Naše prabake i bake trpele su nasilje, jer su bile primorane da žive sa čovekom koga, u večini slučajeva, nisu same birale. Saznanje da nisu smele da odu od nasilnog muža, da se vrate kući jer im roditelji nisu dozvoljavali, u meni je izazivalo i bes i tugu u isto vreme. Pomišljala sam, kakvi su to roditelji koji će pre dozvoliti da im dete pati, nego da ga prime u kuću. Pravdali su se siromaštvom.

Ovakvi primeri nisu nam ni danas strani ni daleki. I dalje imate roditelje koji će savetovati ćerku da ostane sa mužem po svaku cenu, jer, bože dragi, ako se vrati kući, šta će reći komšije. „Šta će reći komšiluk“ glavni problem u Srbiji. Zar je ogovaranje komšija važnije od sreće vašeg deteta? Ne, nikad nije i ne treba da bude. Dobar roditelj to zna.

Nije sramota biti žrtva nasilja, sramota je prećutati i ne pomoći žrtvi!


Mnogo je razloga zbog kojih žena opravdava to što ostaje sa nasilnikom. U većini slučajeva taj razlog je ljubav. Prvo, nije mi jasno kako možete da volite nekog ko vas je udario. Drugo, muškarac koji vas zaista voli, nikad ne bi dozvolio da patite. I ako vam kaže da će se promeniti, da će biti bolji, ne verujte. Ako vas je udario jednom, šta ga sprečava da to uradi i drugi put? Nasilnik ostaje nasilnik.

Mnoge žene ne prijavljuju nasilje jer se plaše, kako za svoj, tako i za život bliskih osoba. U tom slučaju izuzetno je važna podrška najbližih, ali i raznih institucija koje će ženi pružiti sigurnost. No, kako to u ovoj državi sve klimavo funkcioniše, strah je jedan od bitnih razloga zbog kojih žena ne napušta nasilnika.

Postoje porodice koje uče svoje ćerke da prema mužu treba da budu ponizne, da ćute, spuste glavu, odgovaraju kad budu pitane i imaju odnose i protiv svoje volje. Ne, drage moje, tako ne izgleda brak.
Brak je zajednica dvoje, veoma ravnopravnih ljudi, koji su zajedno jer se vole, jer im je lepo da provode život zajedno. Brak je zajednica u kojoj se dogovarate, poštujete i uvažavate.

Zato, ako poznajete osobu koja je žrtva bilo kakvog nasilja, posavetujte je da to prijavi. Time činite prvi korak u borbi protiv nasilja.


*Smatram da je važno da se beauty zajednica uključi u borbu protiv nasilja! 

Dođite na Trg Republike, u subotu 14.2. u 12h!


Budite jedna od milijardu koja će ustati protiv nasilja nad ženama! 

Comments

 1. Slažem se u potpunosti. Ne samo da beauty zajednica treba da se uključi, nego i svaki pojedinac. U poslednje vreme sve češće čujem da ni muškarci nisu pošteđeni nekog oblika nasilja od strane žena ali o tome se retko priča. U svakom slučaju ne opravdavam nasilje, bilo ono fizičko, psihičko, nevezano za uzrast i polove, pogotovo što je ono usmereno prema osobama slabijim od samog nasilnika. L.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muškarci su često žrtva porodičnog nasilja samo se ređe prijavljuje, valjda zbog sramote, pa ih u statistikama skoro i nema.

   Delete
 2. Slažem se u poptunosti, znači od riječi do riječi! Šteta što ovakvo nešto nema kod nas u Sarajevu!

  Od sada ti javno komentarišem, jer sam i ja napravila blog, pa dodji da se druzimo skupa! :D

  :*

  ReplyDelete
 3. Slazem se, odlican i kvalitetan i poucan tekst :)

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Samopotamnjivanje- proizvodi DM drogerie

Poznato je koliko su žene, ali i muškarci ludi za preplanulim tenom i da je on uvek u trendu. S obzirom na to da je sunce iz godine u godinu sve opasnije, te se preterano izlaganje sučevim zracima ne preporučuje, a o opasnosti solarijuma ni ne treba da pišem, mnogi pribegavaju upotrebi raznih krema za samopotamnjivanje.
Iako boja tena prilikom sunčanja i ona koju dobijate koristeći ove kreme ne može da se poredi, ipak je samopotamnjivanje pametnije rešenje. Tamnjenje se postiže tako što DHA (dihidroksiaceton), supstanca proizvedena u laboratoriji koju stvara naš organizam kada se izlaže suncu, reaguje sa aminokiselinama karotena u epidermu. Kreme deluju samo na gornje slojeve epiderma, a to je osnovna razlika između njih i solarijuma.
Proizvodi za samotamnjenje postoje u obliku kreme, spreja, gela i ulja. Na našem tržištu ima mnogo proizvođača koji u svojoj ponudi imaju samopotamnjivače. Ja ću u ovom postu predstaviti one koje proizvodi dm.


SUBRINA professional Unique farba za kosu (moje iskustvo sa farbama)

Svako ko se farba u plavo, zna koliko je teško dobiti lepu, prirodnu nijansu, bez žutih tonova. Ja sam tokom godina koristila mnoge farbe, a u nastavku ćete pročitati i moje mišljenje o njima.

INGRID Shimmer powder

Nedavno sam imala priliku da izaberem koje ću to proizvode Ingrid kozmetike ovaj put isprobati i svoje utiske preneti vama. Odmah sam znala da jedan od proizvoda svakako mora biti ovaj šimer puder, tačnije hajlajter koji me je potpuno oduševio.Nemoguće je da ostanete imuni da divnu šimerastu ružu koja pri tom lepo miriše.

Dakle, odmah na prvi pogled jasno vam je da je neko iz Ingrid kozmetike vrlo dobro znao šta bi to moglo da privuče pažnju devojaka. Ja nekako veoma volim da proizvodi, osim što su dobrog kvaliteta, budu i prijatni za oko, što ovaj hajlajter svakako jeste.

Smešten je u plastično pakovanje koje je sasvim dobrog kvaliteta i ima 25g što znači da vam pored njega nijedan drugi neće biti potreban prilično dugo.Kao što sam napisala, osim što lepo izgleda, ovaj hajlajter i vrlo lepo miriše

Tekstura je svilenkasta, nema šljokice u sebi. Nije previše pigmentovan, što se meni i dopada.


On zaista licu da predivan sjaj, a koža izgleda zdravo i prirodno
Lično ja volim takve hajlajte…