Skip to main content

MAMMITA - Sprečite postporođajnu depresiju, budite zdrava i nasmejana trudnica

Kako bi na svet donela zdravo dete, kako bi sam proces porođaja bio što lakši, a postporođajni period prošao bez česte depresije, žena mora da vodi računa o svom psihofizičkom stanju tokom trudnoće. 

Naš zdravstveni sistem fokusiran je na fizičko zdravlje trudnice i ploda. To znači da ginekolozima ne ostaje previše vremena za razgovor sa trudnicama i odgovore na sva pitanja koja ih muče. U tom slučaju žene odgovore traže na raznim forumima, sajtovima i grupama na društvenim mrežama. Kako to nisu kredibilni izvori i ne mogu da ponude odgovore koji su najbolji za trudnicu, one često ostaju zbunjene a kao posledica može da se javi anksioznost, a kasnije i postporođajna depresija.




S obzirom na to da, kao majka troje dece, zna kroz šta prolaze trudnice i da se malo ko u stvari osvrće na njihove tegobe i muke, a takođe je kao ginekolog akušer upućena kako zdravstveni sistem kod nas funkcioniše, dr Ivana Anđić osnovala je u Novom Sadu centar Mammita koji se upravo bavi psihofizičkom pripremom budućih mama.


dr Ivana Anđić, izvor

Dr Anđić kaže da ju je na ovaj projekt inspirisalo privatno ali i poslovno iskustvo. 

- Žene tokom trudnoće, porođaja i nakon porođaja nailaze na nerazumevanje i to je ono osnovno od čega sam krenula kada sam počela sa razvijanjem cele ove ideje. Takođe, kao doktor znam da je malo vremena odvojeno za rad sa pacijentom. To vreme koje imamo za svaku pacijentikinju je izuzetno kratko i svodi se na to da se procenjuje jedno opšte fizičko zdravlje trudnice i ploda. Veoma malo vremena imamo za savetodavne momente i razgovor- ističe Anđić i objašnjava da su onda trudnice prinuđene da odgovore potraže na raznim mestima i od nestručnih osoba. Kao posledica svega toga, kako ona navodi, mogu da se jave anksioznost i postporođajna depresija.

Ono što je važno istaći, a što nauka potvrđuje, jeste da majka, koja nema strahove i stresove tokom trudnoće, rađa dete koje će kasnije imati mnogo normalniji psihofizički razvoj. 
- Dokazano je da su strah i stres u trudnoći povezani kod neke dece sa usporenim psihomotornim razvojem, a isto tako fizički aktivna žena koja se tokom trudnoće bavi dozvoljenom fizičkom aktivnošću, npr. mnogo šeta, ima mogućnost da rodi dete sa visokim intelektualnim potencijalom - objašnjava Anđić i ističe da su upravo ta dva momenta bila važna prilikom razvoja projekta Mammita.

Majka, koja nema strahove i stresove tokom trudnoće, rađa dete koje će kasnije imati mnogo normalniji psihofizički razvoj.

Mammita ima za cilj da žena trudnoću shvati kao blagosloveno stanje i da u njoj uživa, ali isto tako i da se spreči postporođajna depresija za koju je rizik veoma visok. Kroz prihološku primenu, pa čak i skrining, može da se proceni da li žena ima rizik od postporođajne depresije i, ako on postoji, psiholog vam može pomoći u tome da se depresija spreči. Važno je znati da žena ne može sama da proceni da li rizik postoji, kako ističe doktorka, već to određenim metodama mora da uradi stručno lice.


soba za razgovore sa psihoterapeutom i nutricionistom

Jedan od osnovnih faktora postporođajne depresije upravo je preterano dobijanje na telesnoj masi. Zbog toga Mammita svoj fokus stavlja na fizičko vežbanje.

- Pored toga što će roditi dete sa visokointelektualnim potencijalom, fizičko vežbanje je dobro i za regulaciju telesne mase, odnosno sprečavanje dobijanja prekomerne mase tokom trudnoće- objašnjava dr Anđić.


sala za vežbanje i grupne psihoterapije

- Ovde se rade specijalizovane vežbe za trudnice. Imamo grupe i za žene koje nisu trudne. Za trudnice vežbe su prilagođene njima, rade se određene regije tela, ali isto tako jačaju se i određene vrste mišića koje će im pomoći prilikom izguravanja bebe. Žena koja ima „mlitavo“ karlično dno, koja ima slabu unutrašnju muskulaturu trbuha, nema sa čime da izgura dete. Što znači da ne radimo samo na spoljašnjim mišićima, nama vidljivim, nego i na unutrašnjim mišićima koji će nam pomoći da izguramo bebu kada za to dođe vreme. Da li će vam porođaj biti lak ili težak, ne zavisi od toga koliko dete nosite već od toga koliko ste za porođaj pripremljeni. Ženama treba negde eliminisati tu teoriju iz glave da će se lakše poroditi ukoliko ima je manja beba. Ne, to zavisi samo od vaše pripremljenosti.

Da li će vam porođaj biti težak ili lak ne zavisi od težine deteta već od toga koliko ste pripremljeni za porođaj.

Doktorka takođe ističe da, ako je žena vežbala tokom trudnoće, mišićna memorija je ta koja će joj vrlo brzo omogućiti da svoju muskulaturu vrati na staro stanje. Mišić koji vežba konstantno, nakon kratke pauze vrlo brzo se vraća na staro.


Vežbe koje rade trudnice razlikuju se od klasičnog vežbanja stoga vam se preporučuje da trening objavljate sa stručnim licima.

Kako trudnica ne bi previše dobila na telesnoj masi i kako bi bila što zdravija, osim vežbanja, neohodno je i da ima pravilnu ishranu.

- Edukujemo žene u grupama kako treba da se hrane, koje su zdrave namirnice, te kako da izbalansiraju svoju ishranu tokom dana, nedelje, meseca. Ako vidimo da žena upada u rizik preteranog dobijanja na telesnoj masi, onda preporučujemo individualni plan ishrane. Edukujemo i žene koje planiraju trudnoću. Tu smo sa ta tri aspekta pokrili sva polja koja mogu da utiču na eventualnu pojavu postporođajne depresije- naglašava doktorka.

Psihološka procena, fizička aktivnost i pravilna ishrana sprečavaju pojavu postporođajne depresije!

Mammita nudi trudnicama i relaksacione masaže koje obavljaju edukovani fizioterapeuti, a u cilju smanjenja bola i osećaja težine, pokretanja cirkulacije kao i olakšavanja stvaranja mleka.



- Masaže koje se ovde sprovode su relaksacione masaže trudnica i to pre svega ramenog pojasa koji najviše trpi i leđa ali do lumbalnog pojasa, kako ne bismo izazvali kontrakcije kod žena. Takođe i masaža nogu i pokretanje cirkulacije kako bi im se težina, koju osećaju u nogama, smanjila. Pored toga masaža je veoma bitna i kod samog dojenja jer vi opuštanjem i pokretanjem cirkulacije u tom ramenom pojasu olakšavate stvaranje mleka u potpazušnim žlezdama i u žlezdama dojke. To se radi laganim masažama koje su takođe vrlo specijalizovane, te ne može da ih radi fizioterapeut koji nije prošao edukaciju masaže za trudnice. 

Stručni tim Mammita-e nudi podršku parovima koji ulaze u proces vantelesne oplodnje i imaju problem sa začećem. Postoje specijalizovani programi, 4-6 tretmana, kao uvod u proces vantelesne oplodnje, kako bi se par pripremio za sve ono što ih u tom prosecu čeka. 




- Apelovala bih na ljude koji su u procesu veštačke oplodnje da dođu i porazgovaraju sa našim terapeutima jer ona sa sobom nosi promene u njihovom odnosu i njihovim glavama. To je svakako negde kočnica za sam ishod vantelesne oplodnje jer je utvrđeno da je veliki procenat neuspelih procesa posledica psihičkog stanja para, odnosno majke.

Mammita ima i programe fizičkog vežbanja u paru. To su fizičke vežbe u kojima su oni okrenuti jedno prema drugom i jedno bez drugog ne mogu da urade nijednu vežbu.

- To je momenat gde pokušavamo da im damo do znanja da jedno bez drugog ne mogu. Isto tako jedno bez drugog ne mogu da naprave bebu i moraju da jedno drugom budu maksimalna podrška. Njih dvoje prave bebu, a laboratorija im samo pomaže u svemu tome. To je suština- poručuje doktorka Ivana Anđić.



Detaljnije informacije potražite na sajtu mammita.rs ili na njihovom instagram profilu.
















Comments

Popular posts from this blog

ZIAJA losion za samopotamnjivanje

I dalje ostajem pri tome da ću se i ovog leta minimalno izlagati suncu, iako volim preplanuli ten. Međutim, zdravlje mi je važnije od izgleda, a izuzetno sam svesna koliko su sunčevi zraci opasni, posebno za mene. S obzirom na to da sam prilično svetlog tena, koji inače ne volim, pomoć tražim u kremama za samopotamnjivanje. Već sam pisala o Balea proizvodima za ovu namenu kojima sam prilično zadovoljna (pročitajte ovde ). Međutim, rešila sam da probam i Ziaju. Dobila sam preporuku od drugarica, ali i prilično niska cena od 300 dinara na sniženju, naterala me je da kupim ovaj proizvod.

SUBRINA professional Unique farba za kosu (moje iskustvo sa farbama)

Svako ko se farba u plavo, zna koliko je teško dobiti lepu, prirodnu nijansu, bez žutih tonova. Ja sam tokom godina koristila mnoge farbe, a u nastavku ćete pročitati i moje mišljenje o njima.

SUNKISSED pena za samopotamnjivanje - dark

S obzirom na to da ovog leta, bar do sada, nismo baš imali priliku da se sunčamo i dobijemo željenu preplanulu boju, mnoge devojke pokazale su interesovanje za razne proizvode za samopotamnjivanje. Pošto ja vodim računa o zdravlju kože, a i u skladu sa konsultacijama sa dermatologom, shvatila sam da je ovaj vid tamnjenja najzdraviji. Međutim, zaista nije lako pronaći proizvod koji će vašoj koži dati lep preplanuli izgled, a da pri tom izbegnete fleke i druge "neprijatnosti". Kada se brend Sunkissed pojavio na našem tržištu, ja sam imala veliku želju da probam proizvode za samopotamnjivanje jer sam čula zaista mnogo pozitivnih utisaka. Kako je ovaj brend kod nas bio dostupan samo na sajtu onlinekozmetika.com, odlagala sam kupovinu (ne volim da poručujem online), međutim slučajno sam na željenu penu naletela u Lilly drogeriji i morala sam odmah da je kupim. Pena dolazi u pakovanju od 200 ml. Dostupna je u dve nijanse - medium i dark. Ja sam u Lilly-u pronašla samo dark