Skip to main content

Pro Femina 2015 iz mog ugla
Šta žene žele“ bila je vodeća tema treće po redu Pro Femina konferencije. U pet panela koji su se bavili različitim temama, mogle su se čuti razne informacije i korisni saveti.


izvor


Prelepa sala hotela Metropol bila je prepuna, a sve prisutne dočekali su prigodni pokloni, koji su mene, kao nekog ko piše blog, posebno obradovali. Rekla bih da su ogranizatori ovim poklonima želeli da poruče ženama da neguju svoju kožu, ali i svoj um.Konferencija je započeta panelom pod nazivom „Mizoginija: Model 3.0“. Onaj ko do tada nije znao značenje reči mizoginija, mogao je da nauči da je to prezir prema ženama i nepriznavanje žena kao ravnopravnih bića. Čuli smo da mizoginiju podstiču muškarci, ali i druge žene, da su žene na sebe preuzele mnogo uloga i da se često koristi seksizam kako bi se one uvredile. Zanimljiv je podatak da je od 256 članova SANU (Srpska Akademija Nauka i Umetnosti) samo 19 žena.
Drugi panel „Anti-age: Naša koža u dobrim rukama“ meni je bio jedan od zanimljivijih. Dermatolog Jelena Stojković Filipović pričala je o tome kako da negujemo jedini organ koji se vidi, tačnije našu kožu i sprečimo njeno prerano starenje. Pre svega najbitnije je da je neko zdrav, jer bez zdravlja nema ni lepe kože. Zatim je važno da se oslobodimo štetnih faktora koji utiču na ubrzavanje procesa starenja. Naglasila je da izlaganje suncu treba da bude vrlo umereno i da nikako ne bi trebalo da preplanulim tenom skrivamo svoje nedostatke. Pušenje je takođe nešto što bi trebalo izbegavati. Doktorka je rekla da je veoma bitna ishrana, odnosno unos vitamina C i E i karotena, a najbitnije je izbegavanje štetnih namirnica.
Svakodnevno negovanje, odnosno redovno korišćenje krema neophodan je uslov lepe kože i mladolikog izgleda.
Na pitanje kada je pravo vreme za početak nege, doktorka je odgovorila da devojčice od početka treba učitit kako da se ponašaju prema svojoj koži. Što ranije počnu sa korišćenjem određene kreme, to je bolje.
Najbitnije od svega je kremu prilagoditi svojim godinama.
Nakon nege kože lica usledili su paneli „Tehnologija je tako seksi“, na kome smo čuli da društvene mreže imaju svoje pozitivne i negativne strane, a zatim panel „Kako nam hormoni kroje život“ na kome je moglo da se čuje zaista mnogo informacija od strane ginekologa i endokrinologa. Saznali smo da svaki peti abortus ima komplikacije, da kontraceptivne pilule nemaju nikakve neželjene efekte i da ginekolozi nisu protiv tablete „72 sata posle“. Ovo je bio, prema mom mišljenju, izuzetno koristan panel sa odličnim sagovornicima.


panel "Kako nam hormoni kroje život" izvor

Misliti pozitivno i biti siguran u svoje sposobnosti uslovi su dobrog izgleda, rekla je psiholog Vanja Govorka na panelu „Kako izgledaju tako dobro“. Saznali smo da je čak srčanu aritmiju moguće otkloniti pozitivnim razmišljanjem i pozitivnim rečima.
Stelle Karl Ćosić, lajf kouč (life coach) naglasila je da je uvek neophodno istaći sebe i biti autentičan.

Na poslednjem panelu pod nazivom „Pogled u ogledalo": Moje telo vs savršeno telo“, koji je bio možda i najzanimljiviji, mogla su se čuti oprečna mišljenja o ulepšavanju tela plastičnom hirurgijom.
Psiholog dr Zoran Ilić rekao je da muškarci ne primećuju ono što žene misle da primećuju, kao što su npr. lak za nokte i celulit. Voditeljka i spisateljica Josipa Pavičić ispričala je zašto se podvrgla dvostrukoj masektomiji. Njena priča je s jedna strane bila potresna, a s druge je nosila neverovatno snažne poruke. Ona je rekla da joj je bolest promenila život i da je srećna što je to doživela jer, kako kaže, „Da mi se to nije desilo, ne bih znala koliko je život lep“.
Ogromne aplauze dobila je spisateljica i slikarka Mirjana Bobić Mojsilović koja je rekla da telo ne može učiniti čoveka srećnim i panel završila rečenicom „Osmeh je najbolji facelifting“.


izvor


Vip gost iznenađenja, na zadovoljstvo svih prisutnih dama, bio je glumac Branislav Lečić koji je odgovorio na pitanje šta žene žele. „Žene žele samo jednu stvar, a to nije malo. Pažnju“, rekao je Lečić.


izvor

U pauzama između panela, svi prisutni mogli su da probaju novi Kapri sladoled, da nazdrave bejlisom, a koliko je ogranizacija ove konferencije želela da ugodi prisutnima, dokaz su bile jagode sa čokoladom.
Treća konferencija Pro femina završena je uz čašu vina i sa mnogo pozitivnih utisaka.
Do naredne godine,

Pozdrav uz osmeh!


Comments

 1. Odlican post, fotografije su super. :)

  ReplyDelete
 2. Super si napisala post, skoro kao da sam i ja bila tamo :) Vidim da je bilo baš lepo!
  Nadam se da će mi se ukazati jednom prilika da prisustvujem konferenciji. L.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala, draga moja. Bilo je veoma lepo, a sledeće godine ćemo zajedno. :)

   Delete
 3. Jako lijepo i opuštajuće, kao da sam bila na konferenciji. Još samo nedostaju detalji s predavanja :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala. :) Ako vas zanimaju detalji imate na sajtu Sveta snimak konferencije. :)

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Samopotamnjivanje- proizvodi DM drogerie

Poznato je koliko su žene, ali i muškarci ludi za preplanulim tenom i da je on uvek u trendu. S obzirom na to da je sunce iz godine u godinu sve opasnije, te se preterano izlaganje sučevim zracima ne preporučuje, a o opasnosti solarijuma ni ne treba da pišem, mnogi pribegavaju upotrebi raznih krema za samopotamnjivanje.
Iako boja tena prilikom sunčanja i ona koju dobijate koristeći ove kreme ne može da se poredi, ipak je samopotamnjivanje pametnije rešenje. Tamnjenje se postiže tako što DHA (dihidroksiaceton), supstanca proizvedena u laboratoriji koju stvara naš organizam kada se izlaže suncu, reaguje sa aminokiselinama karotena u epidermu. Kreme deluju samo na gornje slojeve epiderma, a to je osnovna razlika između njih i solarijuma.
Proizvodi za samotamnjenje postoje u obliku kreme, spreja, gela i ulja. Na našem tržištu ima mnogo proizvođača koji u svojoj ponudi imaju samopotamnjivače. Ja ću u ovom postu predstaviti one koje proizvodi dm.


ZIAJA losion za samopotamnjivanje

I dalje ostajem pri tome da ću se i ovog leta minimalno izlagati suncu, iako volim preplanuli ten. Međutim, zdravlje mi je važnije od izgleda, a izuzetno sam svesna koliko su sunčevi zraci opasni, posebno za mene. S obzirom na to da sam prilično svetlog tena, koji inače ne volim, pomoć tražim u kremama za samopotamnjivanje. Već sam pisala o Balea proizvodima za ovu namenu kojima sam prilično zadovoljna (pročitajte ovde). Međutim, rešila sam da probam i Ziaju. Dobila sam preporuku od drugarica, ali i prilično niska cena od 300 dinara na sniženju, naterala me je da kupim ovaj proizvod.

SUBRINA professional Unique farba za kosu (moje iskustvo sa farbama)

Svako ko se farba u plavo, zna koliko je teško dobiti lepu, prirodnu nijansu, bez žutih tonova. Ja sam tokom godina koristila mnoge farbe, a u nastavku ćete pročitati i moje mišljenje o njima.