Skip to main content

ŽENA 21-OG VEKA

Nekada je bilo dovoljno da žena zna da kuva, čisti, pere, da može da rađa decu i brine se o njima. Danas se mnogo više očekuje od jedne žene. Pored osnovnih kućnih poslova i brige o deci, od žene se, prvenstveno, očekuje i da ima posao. Neke se tu ne zaustavljaju pa pored posla imaju i hobije, bogat socijalni život i treninge.


preuzeto sa mondo.rs


Emancipacija je ženama donela mnogo, priliku da odlučuju, da se pitaju, da stoje rame uz rame sa muškarcima. Mnogi tvrde da im je istovremeno i nabacila veliki teret na leđa. To je donekle tačno, ali, ako mene pitate, radije bih birala gomilu obaveza nego robovanje u kuhinji i kući po ceo dan.

Ako želite da budete moderna žena, nije dovoljno da se napirlitate, odete kod frizera, manikira, čitate žutu štampu, gledate tv i imate socijalne mreže. Savremena žena mora da bude obrazovana i obaveštena. Pod obrazovanjem ne podrazumeva se isključivo studiranje. Svako može samoinicijativno da čita knjige, gleda edukativne emisije, uči kroz razgovore sa stručnim ljudima, istražuje po internetu... 

preuzeto sa pamark.me

Najmanje što možete da učinite za sebe jeste da budete obaveštene. Moderna žena mora da se zanima za društvene i političke teme, kako bi bila svesnija situacije oko sebe. To ne znači pomno praćenje svega u vezi sa politikom, ali opšta kultura zahteva bar poznavanje osnovnih informacija. I znam da će sad mnoge pomisliti „mene ne zanima politika“, ali morate da budete svesne da se sa njom susrećete na svakom koraku. Kada vas nervira administracija, redovi i liste čekanja kod doktora, loši putevi dok vozite, visoke cene u prodavnicama... morate da znate da sve to ima veze sa politikom. Ako vam ništa od toga ne smeta, onda verovatno ne živite u Srbiji.

Ako želite da budete moderna žena 21-og veka, onda morate i da vodite računa o svom zdravlju, kako fizičkom, tako i psihičkom. Stanje je alarmantno kada je zdravlje u pitanju, u celom svetu, te nikako sebi ne možete da dozvolite neodlazak kod doktora. Jednom godišnje pregled kod ginekologa, pa čak i sistematski pregled, više nisu poželjni, već su neophodni. Kada čujem ono „sramota me je da idem kod ginekologa“ ili „šta ću kod doktora kad me ništa ne boli“, naježim se od muke. Prevencija je pola zdravlja, imajte to na umu.

preuzeto sa kuponko.rs

Jedino zdrava žena može da bude lepa. Lepota ne podrazumeva samo skladne crte lica. Ona je svakodnevno negovanje i vođenje računa o svom izgledu. Savremena dama sebi ne sme da dozvoli neuredan izgled. Znate šta je ono što većina prvo primeti na ženi? Kosa. Čista i negovana kosa je prioritet. Ne sme da vas mrzi da sat vremena, nekoliko puta nedeljno, posvetite pranju i sređivanju kose. Naravno da se svakom desi da ima „bad hair day“ ali nedopustivo je da se to često dešava.

preuzeto sa grupko.rs

Telo i lice, takođe, zahtevaju negu. To ne znači da morate da koristite najskuplje proizvode. Naravno da će oni sa osetljivijom i problematičnijom kožom uvek posegnuti za kvalitetnijim proizvodima, dok normalna koža ne zahteva posebnu, već samo redovnu negu.

preuzeto sa dijetaizdravlje.com

Nikako, ali nikako sebi ne smete da dozvolite nehigijenu. Možete da obučete najlepše i najskuplje stvarčice i stavite na lice najskuplju šminku, ali neprijatan miris vam niko neće oprostiti.
Ako ste lepi sebi kada ste bez šminke, to je u redu, ali morate da shvatite da je osnovna kultura staviti malo „boje“ kada idete među ljude. Pođite od sebe, da li volite da srećete lica sa podočnjacima ili lica na kojima je blago istaknuto sve ono što je lepo?

I za kraj, ono najvažnije, osmeh. Koliko god imala obaveza, problema, stresa, moderna žena mora da zrači osmehom. Osmeh je lek.

preuzeto sa vukajlija.com

 Uputite ljudima osmeh, mnogo ćete se bolje osećati i vi, a i oni.

Budite žena 21-og veka!


Do čitanja!

Comments

  1. Sviđa mi se ovakav tekst! Da ih uvrstiš u redovnu rubriku. Slažem se sa svim, čak i sa politikom, koju ne pratim a trebalo bi. Prevrne mi se želudac kad ih vidim, pa ne mogu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni, veruj mi, ali moramo da znamo za koga glasamo. :) Biće ovakvih tekstova. :)

      Delete
  2. Slazem se sa svim navedenim,okruzena sam ovakvim zenama samo nisam sigurna da li su sve takve. .nazalost...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno da nisu, neke i dalje žive po uzoru na svoje bake, ali to je njihov izbor. :)

      Delete
  3. Zanimljiv post. :) Slažem se, pogotovo sa onim delom o politici i opštem informisanju. Ma koliko nešto voleli ili ne voleli moramo da znamo šta se dešava, pa makar samo u našoj državi...

    ReplyDelete
  4. Molim te da napišeš i šta se očekuje od muškarca 21og veka, nešto mi se čini da im je lakše :)))
    Meni samo fali da se vratim sa porodiljskog pa da budem u fulu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ti si opravdano odsutna. :) Pisaću i o muškarcima, svakako. :)

      Delete
  5. Ovaj post je odlican! Slazem se sa apsolutno svime,a onaj pasus "..sta cu kod lekara kad me nista ne boli" me odmah podsetio na moju drugaricu-nije htela da cuje za ginekologa dok nije nasla decka (u 31.godini),od tada je redovna u posetama ginekologu,a do tada je smatrala da nema potrebe O . o Da ne pricamo o onoj stavki da je postalo nekulturno izaci u javnost bez grama sminke,s prljavom kosom i neurednom odecom.Jos jednom bravo za post:)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Drago mi je što Vam se dopada i što delimo mišljenje. :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ZIAJA losion za samopotamnjivanje

I dalje ostajem pri tome da ću se i ovog leta minimalno izlagati suncu, iako volim preplanuli ten. Međutim, zdravlje mi je važnije od izgleda, a izuzetno sam svesna koliko su sunčevi zraci opasni, posebno za mene. S obzirom na to da sam prilično svetlog tena, koji inače ne volim, pomoć tražim u kremama za samopotamnjivanje. Već sam pisala o Balea proizvodima za ovu namenu kojima sam prilično zadovoljna (pročitajte ovde ). Međutim, rešila sam da probam i Ziaju. Dobila sam preporuku od drugarica, ali i prilično niska cena od 300 dinara na sniženju, naterala me je da kupim ovaj proizvod.

SUBRINA professional Unique farba za kosu (moje iskustvo sa farbama)

Svako ko se farba u plavo, zna koliko je teško dobiti lepu, prirodnu nijansu, bez žutih tonova. Ja sam tokom godina koristila mnoge farbe, a u nastavku ćete pročitati i moje mišljenje o njima.

SUNKISSED pena za samopotamnjivanje - dark

S obzirom na to da ovog leta, bar do sada, nismo baš imali priliku da se sunčamo i dobijemo željenu preplanulu boju, mnoge devojke pokazale su interesovanje za razne proizvode za samopotamnjivanje. Pošto ja vodim računa o zdravlju kože, a i u skladu sa konsultacijama sa dermatologom, shvatila sam da je ovaj vid tamnjenja najzdraviji. Međutim, zaista nije lako pronaći proizvod koji će vašoj koži dati lep preplanuli izgled, a da pri tom izbegnete fleke i druge "neprijatnosti". Kada se brend Sunkissed pojavio na našem tržištu, ja sam imala veliku želju da probam proizvode za samopotamnjivanje jer sam čula zaista mnogo pozitivnih utisaka. Kako je ovaj brend kod nas bio dostupan samo na sajtu onlinekozmetika.com, odlagala sam kupovinu (ne volim da poručujem online), međutim slučajno sam na željenu penu naletela u Lilly drogeriji i morala sam odmah da je kupim. Pena dolazi u pakovanju od 200 ml. Dostupna je u dve nijanse - medium i dark. Ja sam u Lilly-u pronašla samo dark