Skip to main content

PRESA VS FIGARO

Ako ste već čitali moje postove o proizvodima za kosu, onda sigurno znate koliko pažnje pridajem njenom negovanju ali i samom oblikovanju. Jedna sam od onih koje smatraju da je kosa ukras svake žene i nikada neću razumeti one koje su u stanju da izađu iz kuće sa puštenom, prljavom kosom. Ne priznajem izgovor "mrzelo me je da je operem" ili "nisam imala vremena", posebno kod žena koje imaju doslovno tri dlake na glavi. Ako mene, koja kosu perem 15 minuta, sušim pola sata i peglam do sat vremena, ne mrzi, onda drugi zaista nemaju prava na izgovore. Žena koja želi lepo da izgleda, uvek će naći vremena da se pobrine za to. A i upamtite, stvar pristojnosti je izaći čist među ljude.

Moja kosa je prirodno veoma tamna, u plavo se farbam 11 godina. Šest godina išla sam redovno, svake nedelje na feniranje kod frizerke. Međutim, vremenom mi je dosadilo da zakazujem, idem u određeno vreme, često bez mogućnosti da pomerim termin feniranja. Odluku da prestanem da odlazim u salone donela sam onog momenta kada sam shvatila da mi je feniranje spržilo kosu i da ona ne može da naraste. Iako na izgled moja kosa nije delovala oštećeno, jednostavno je postojala određena dužina preko koje ona nije htela da raste. Dugo sam razmišljala da li da kupim presu jer sam se plašila da će mi ona dodatno uništiti kosu. Nema tog frizera koji će vam reći kako je presa ok, ali vam, isto tako, nikad neće reći ni da je vruć fazduh iz fena užasan za vašu kosu, posebno ako je ona prirodno suva ili je takva zbog hemijskog tretiranja. Onog momenta kada mi je frizer lokne uvijao presom pomislila sam- zašto ja to isto ne bih mogla sama da radim kod kuće, zatim sam otišla i kupila presu marke Rowenta.

Pri njenoj kupovini bilo mi je važno da je keramička i da je cena pristojna. Svoju sam kupila u Tempu i platila manje od 3.000 dinara. Ako vam kažem da sam mesečno na feniranje trošila oko 2.000 dinara, a da istu tu peglu imam četiri godine, sami ćete zaključiti da se i više nego isplatila.

Remington figaro kupila sam nedavno. Cena mu je bila oko 5.000 dinara. Namerno sam uzela deblji (38mm) jer sam želela efekat tek blago uvijene kose. Za manje lokne imam presu. 





Temperatura: 

Presa- Maksimalna temperatura je 230 step.celzij. Veoma mi se dopada što postoji regulator toplote te mogu sama da određujem temperaturu. Uvek mi je podešen na 180 step.celzij.





Figaro- Temperatura se kreće od 140-210 step.celzij. Postoji točkić kojim pojačavate i smanjujete temperaturu, ali ne postoji ekran na kome se vidi koja temperatura je u pitanju tako da to napamet radite, što mi se ne dopada.





Presa se veoma brzo ugreje, čak i brže od figara koji se greje za 30 sekundi. I na jednom i na drugom uređaju svetli lampica dok ne dostigne željenu temperaturu, tako da tačno znate kada je spreman za rad. Figaro se sam gasi nakon 60 minuta, što je dobro ukoliko ste od onih koje umeju da zaborave da isključe uređaje.





I presa i figaro su keramički, što znači da je vaša kosa zaštićenija od prženja, s tim što mi se čini da je figaro agresivniji, verovatno zbog toga što ga ne provlačite kroz kosu kao peglu već kosu držite sve vreme na njemu. 





Mali savet: ukoliko kupujete figaro, tražite one koji su potpuno crni, a ne srebrni, jer ti crni manje oštećuju kosu.

Oblikovanje:

Kao što već naslućujete, ovde će presa dobiti blagu prednost jer sa njom možete i da ravnate i da uvijate kosu i to na nekoliko načina. Međutim ovaj figaro daje tačno onaj izgled uvijene kose koji sam želela već dugo da postignem. U zavisnosti od toga da li duže ili kraće držite kosu imaćete i veću ili manju uvijenost. (BUDITE PAŽLJIVI I NEMOJTE PREVIŠE DUGO DRŽATI KOSU NA FIGARU!!)Takođe, ako nakon uvijanja očešljate kosu dobićete samo blage talase što može da izgleda prelepo. 



kosa uvijena figarom

Ono što mi se dopada kod oba uređaja jeste to što možete da se igrate, pogotovu kada se izveštite.



kosa uvijena presom

Ukoliko mislite da ćete, kada uzmete peglu ili figaro prvi put u ruke, oblikovati svoju kosu kao pravi profesionalac, varate se. Prvi put kada sam uvijala kosu presom, lokne su izgledale katastrofalno, ali svaki naredni bilo je sve bolje. Morate steći određenu rutinu i, nakon nekog vremena, vaša kosa izgledaće kao da ste upravo izašli iz frizerskog salona.



kosa uvijena presom


Vreme:

Najviše vremena potrebno vam je ukoliko ispravljate kosu jer tada želite da je svaka dlaka savršeno ravna. Manje vremena potrebno je kada je uvijate. Brže kosu uvijem presom, jer je dovoljno da svaki pramen samo provučem kako bih dobila željeni oblik, dok kod figara držim kosu nekoliko sekundi. Međutim, meni ni sa figarom ne treba duže od 40 minuta (imajte na umu da imam veoma gustu kosu).





Dugotrajnost:

I tu bih dala prednost presi. Lokne mi stoje i po nekoliko dana. Jednostavno nemam potrebu da koristim presu svakog dana, pa mi verovatno zbog toga kosa i nije oštećena. Sa figarom lokne se sutradan opuste, što nekad i nije loše ukoliko želite samo blage talase.





Presa odnosi pobedu samo zbog njene veće funkcionalnosti. Ukoliko imate već prirodno ravnu kosu onda vam preporučujem figaro, ali i mnogo strpljenja i lakova za kosu kako bi vaša fruzura izdržala bar nekoliko sati. :)

Za kraj želim da napomenem da mi je kosa, od kada sam prestala da se feniram i počela da koristim presu, krenula da raste, odlično izgleda i ne deluje oštećeno. Verujte mi da nemate razloga da se plašite da ćete oštetiti kosu. Naravno umerenost je bitna u svemu. Presu ne treba svakodnevno da koristite i veoma je bitno da pravilno i pažljivo negujete kosu.

Možete same da budete svoj majstor i da pravite frizure koje ste videle u časopisima. :)











Comments

  1. Imamo isti figaro, pre dva dana uvila sam kosu u počelo je po sobi da smrdi (verovatno sam predugo držala kosu ) nisam je oštetila, ali sam ipak pojačala dejstvo nege. Ja se ne farbam, da li mi se zbog toga brzo lokne spuste? I reci mi sta nanosis pre uvijanja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako ti je kosa svilenkastija teško da će dugo biti uvijena. Probaj da staviš lak nakon uvijanja, meni pomaže. Jedan savet: okreni točkić skroz do kraja pa onda polako smanji temperaturu, tako ćeš biti sigurna da nije na najjačem. I ja npr. kad navijem kosu oko figara izbrojim do 12 i onda pustim. Nije mi se desilo da zapalim kosu. :) Nadam se da sam pomogla.

      Delete
    2. Stavim i penu i lak. Pa opet ne izdrži ceo dan. Verovatno što se ne farbam pa mi je kosa dostaa svilenkasta. Hvala puto na odgovoru

      Delete
  2. Ja imam neko Rowenta čudo sa 6-7 nastavaka, među njima su i presa i figaro u par veličina. Presom samo ispravljam kosu, mada mnogo volim lokne i talase, ali se to kod mene drži pola dana. Ove tvoje lokne izgledaju divno, ali pretpostavljam da ti se kosa lako uvija (moja je preteška)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, uvek mi dugo drže lokne i kad se feniram i kad ih sama uvijam. Imam gustu kosu ali sam je omekšala farbanjem tako da mogu da je oblikujem kako želim. Da nije u pitanju Rowenta "očajne domaćice"? Videla sam je nedavno u Tempu.

      Delete
    2. Ja mislim da je ova moja Elite model look, dugo je imam, pa sam zaboravila :)

      Delete
  3. Svaka ti čast kako lepo napraviš lokne,naročito presom-savršene su :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ZIAJA losion za samopotamnjivanje

I dalje ostajem pri tome da ću se i ovog leta minimalno izlagati suncu, iako volim preplanuli ten. Međutim, zdravlje mi je važnije od izgleda, a izuzetno sam svesna koliko su sunčevi zraci opasni, posebno za mene. S obzirom na to da sam prilično svetlog tena, koji inače ne volim, pomoć tražim u kremama za samopotamnjivanje. Već sam pisala o Balea proizvodima za ovu namenu kojima sam prilično zadovoljna (pročitajte ovde ). Međutim, rešila sam da probam i Ziaju. Dobila sam preporuku od drugarica, ali i prilično niska cena od 300 dinara na sniženju, naterala me je da kupim ovaj proizvod.

SUBRINA professional Unique farba za kosu (moje iskustvo sa farbama)

Svako ko se farba u plavo, zna koliko je teško dobiti lepu, prirodnu nijansu, bez žutih tonova. Ja sam tokom godina koristila mnoge farbe, a u nastavku ćete pročitati i moje mišljenje o njima.

SUNKISSED pena za samopotamnjivanje - dark

S obzirom na to da ovog leta, bar do sada, nismo baš imali priliku da se sunčamo i dobijemo željenu preplanulu boju, mnoge devojke pokazale su interesovanje za razne proizvode za samopotamnjivanje. Pošto ja vodim računa o zdravlju kože, a i u skladu sa konsultacijama sa dermatologom, shvatila sam da je ovaj vid tamnjenja najzdraviji. Međutim, zaista nije lako pronaći proizvod koji će vašoj koži dati lep preplanuli izgled, a da pri tom izbegnete fleke i druge "neprijatnosti". Kada se brend Sunkissed pojavio na našem tržištu, ja sam imala veliku želju da probam proizvode za samopotamnjivanje jer sam čula zaista mnogo pozitivnih utisaka. Kako je ovaj brend kod nas bio dostupan samo na sajtu onlinekozmetika.com, odlagala sam kupovinu (ne volim da poručujem online), međutim slučajno sam na željenu penu naletela u Lilly drogeriji i morala sam odmah da je kupim. Pena dolazi u pakovanju od 200 ml. Dostupna je u dve nijanse - medium i dark. Ja sam u Lilly-u pronašla samo dark